Hej och välkommen, Ewa Schaeder heter jag, på denna del av min hemsida kan du läsa sådant som jag tänker på i min vardag. Det är tankar som poppar upp och som jag väljer att släppa fram så att du kan få läsa dem.

Så här läser du! Överst är början och mina äldsta tankar, skrålla längst ner så kommer du till sånt som ligger närmare i tid.

 

Min Vandring

Jag tänker ta mig en promenad, vill du följa med?


Foto. Linn Orrmalm

Jag vet inte var vi kommer att hamna, kanske kommer du till en plats där du aldrig varit! Jag kan inget lova, men du kan få följa med mig, en stund, när jag vandrar  på min stig. 

3 maj 2015

Hästen är inte din motspelare

Hästen och du, spelar ni i samma lag? Varför frågar jag det, jo, rätt ofta hör jag klyschan, "du måste visa hästen vem som bestämmer". Dessa ord får mig att tänka på vad man egentligen tror om hästen. Tror någon att hästen per automatik är emot oss? Som jag ser det är det ju precis tvärt om, hästen är alltid med oss.

Ja, nu menar jag inte att du kanske alltid får din vilja igenom. Men jag menar att du kanske inte alltid får det du vill men att du får alltid det du behöver. Jag tänker att det är en bra ide att sätta sig ner och fundera över vad det är som hästen försöker berätta. Hästar är känsloproffs, vi har mycket att lära oss av dem, som att komma i kontakt med våra egna känslor. Jag har också tankar på att det vi gör det ska vi se till att vi har förankrat i vår egen känslovärld.

Hur känns det i dig, allt som sker omkring dig förorsakar känslor. En del känslor är så små att vi knappt märker dem, de passerar så att säga obemärkt förbi. Medan andra känslor tar oss med storm, vi blir plötsligt överösta av dem och det är inte alltid det går att hantera dem.

Vi har lärt oss en massa om hästar, tex, hur de ska behandlas i olika situationer. Och det är här bland annat här konflikter uppstår. Vi har lärt oss vad som ska göras och hur det ska göras, men någon glömmer att ta nödvändiga hänsyn. Det är lätt att glömma situationsanpassningen och vem man själv är och vad man själv känner. Ibland tror jag att det kan vara enklare att blunda och hoppas att det ska gå, i stället för att tänka framåt i flera steg. Och så uppstår konflikten som urartar till en strid mellan hästen och människan. Människan hamnar i det ena laget och hästen i motståndarlaget.

Jag vet inte vad det är för sorts segrar vi tror oss vinna då vi försöker "besegra" hästen. För mig är varje sådan vinst en ren förlust, varför, jo varje gång jag tror mig vinna så förlorar jag en del av hästens tillit. Det finns inget att "vinna" i en konflikt som jag själv förorsakat. Vilken skulle vinsten vara med att "besegra" en rädd häst, vilken skulle vinsten vara med att besegra en häst som inte förstått?

Ewa Schaeder

 

5 maj 2015

Byrålådan

Idag tänker jag på byrålådan, vad har jag i min byrålåda och vad har du i din?

Jag tänkte mig lite av en städdag, jag har nog väldigt många byrålådor när jag tänker efter.

Jag har också rätt god ordning i de flesta, men nu har jag hittat en låda som är smockfull med en väldans massa spännande saker. Sakerna som ligger i den lådan har jag samlat på under många år.

Jag har samlat och samlat, ja, jag har faktiskt lagt dem i någotsånär ordning också. Men nu tänkte jag göra något lite mer av dem.

Jag börjar med att lyfta ut alla sakerna, jag väljer att granskar dem först väldigt noga och mycket ingående.

Jag inser att under ett liv med hästar hinner man samla på sig en massa små och stora skatter.

Det är hästar och människor jag har mött helt kort och det är hästar och människor jag fått äran att umgås med i många år. Alla hästar och människor som jag har mött har lämnar kvar något hos mig, en liten liten detalj som fortsätter att växa tillsammans med mig.

Jag lyfter ur alla sakerna en efter en när jag städar min byrålåda. Jag sorterar sakerna och läger dem i prydliga högar, för att sedan lägga dem i ordning i min byrålåda så att jag hittar det jag behöver när jag behöver det.

Det är så jag jobbar när jag undervisar, jag går till min byrålåda och hämtar det jag behöver.

Jag försöker ta reda på vad var och en behöver just nu, det kan vara en häst eller en människa. Jag kan visa mina saker i min byrålåda för dig om du vill, om du har tid, om du har en längtan att utvecklas, om du har en längtan efter någon, kanske vet du inte vad.

Om du har en längtan att komma närmare din häst så kommer du som en konsekvens även att komma närmare dig själv.

Ewa Schaeder