Ridning

Titta inåt eller visa utåt?

 

Ridning vad är det? Ridning kan vara mycket mer än att bara befinna sig på hästens rygg.  Ridning handlar för mig om omtanke, ödmjukhet, respekt för naturen, hästen och människan, ridning handlar om balans i livet, ridning är något som ska vara i ständig förändring och utveckling, så är det för mig. Det är inte jag som ska sporra hästen utan jag som ska bli sporrad av hästen. Sporrad (läs motiverad) till att lära mig mer om mig själv och mina reaktioner och varför jag reagerar som jag gör? Sporrad till att börja se hästen, jag menar verkligen SE inte bara titta på hästen i ett utifrån perspektiv, som till exempel, vad kan hästen användas till, vilken exteriör han har eller vilken "prestanda".  Utan se vem är han/hon egentligen, din häst? Vad försöker din häst/dina hästar säga dig? Vad berättar din häst? Hur gör din häst när hon/han berättar? Vill du lyssna? Hur gör du när du lyssnar? Vad vill du lyssna till? Vad vill du se och vad vill du uppleva?

Människor kan inte lära människor att rida, det är bara hästen som kan lära dig rida. Och vad betyder; lära sig rida? Hästen kan vägleda och på så sätt visa människan vägen till utveckling.

Att undervisa handlar om en förklaringsmodell, vad är det? Jo, det är mitt personliga sätt att uttrycka mig på och försöka förmedla insikter till den som är intresserad av få ta del av mina kunskaper och insikter. En förklaringsmodell fungerar så att den förändrar sig hela tiden. Vi, alla människor befinner oss på så olika "platser" och det är så att allt kan inte fungera för alla samtidigt. En dag förstår vi något på ett sätt och nästa dag på ett annat sätt. När vi har fått kompletterande kunskaper utvecklas och förändras vår förmåga att kunna SE.